Kuća duhova-Šeridan Le Fanu

Published on 18:53, 08/17,2018

Prije par mjeseci sam odlučila čitati više horor knjiga. Većina romana koje sam čitala su mi se dopali, ali iskreno...nisu me bas uplašili. Svakako da imam još mnogo toga da pročitam, pa će biti vremena da se i pošteno uplašim.


Kuća duhova-Šeridan Le Fanu

Šeridan Le Fanu je irski pisac koji se i proslavio pričama misterije i strave. Njegov poznati roman o vampirici Karmili objavljen je 1872. godine, dakle 25 godina prije čuvenog Drakule. Pisao je i kriminalističke priče sa elementima detekcije u isto vrijeme kad i Edgar Alan Po, koji se smatra utemeljivačem žanra.

Kuća duhova predstavlja antologijski izbor iz obimnog opusa ovog, kod nas malo poznatog pisca.


Ukoliko volite narodna predanja, tačnije legende i strašne priče-ovo je pravi izbor za vas! Upravo su ta predanja i legende, koje je autor slušao kao dijete, najviše uticale na njegov rad.


Jedan od mojih favorita je Izvještaj o čudnim neprijatnostima u ulici Ongijer- zanimljiva priča o ukletoj kući i sudiji koji je opsjeda i godinama nakon smrti. Sjajna je i Legenda o Dunoranu- u kojoj je obrđen motiv prodaje duše đavolu, ali i propadanje nekada raskošnog imanja. Svaku od ovih priča prati izuzetna atmosfera, lagano razvijanje radnje. Možda vam neće zalediti krv u žilama, ali će vas svakako zaineresovati, zabaviti, a ponekad i nasmijati.


Gospodar prstenova

Published on 14:26, 11/03,2017

Dugo sam razmisljala sa kojom knjigom da počnem ovaj moj mali blog. Sa nekom omiljenom, koja je ostavila veliki utisak na mene ili prosto onom koju trenutno čitam? Na kraju odluka je pala na Tolkina i Gospodara prstenova.

U taj čudesni Tolkinov svijet zaljubila sam se još davno, nakon pogledanog filma.Tada sam i odlučila pročitati knjige. Likovi, priča i naravno atmosfera su me potpuno osvojili  Lakoća sa kojom Tolkin gradi svoje likove, stvara čitavu istoriju, čitav jedan univerzum uvijek me je fascinirala. Trag koji je on ostavio u epskoj fantastici zaista je nemjerljiv. Na neki način Tolkin me je i upoznao sa epskom fantastikom i otvorio mi put ka nekim drugim autorima, koji su ipak ostali u njegovoj sjeni.

Ono što je Tolkin uspio, a mnogi drugi nisu jeste upravo stvaranje uvjerljivog svijeta. On je stvorio čitav kontinent sa detaljnim opisima i istorijom. Svaka rasa ima svoj način govora i Tolkin čak stvara i njihove jezike. Radnju uspjesno vodi u nekoliko pravaca, upoznaje nas sa mnogo likova od kojih niko nije suvisan. Zanimljivo je da Gospodar prstenova Srednju zemlju prikazuje u trenutku njenog opadanja. Postoji tu odredjena doza žala za nekim prošlim vremenima, za izgubljenim kraljevstvima i velikim ratnicima. To se sjajno uklopilo u atmosferu knjige. I dodala bih da završetak nije klasično srećan. Zlo je poraženo, ali ostale su posljedice sa kojima svi moraju naučiti živjeti.

DA LI PREPORUČUJEM?

Da, da i da. Ukoliko volite epsku fantastiku onda je Tolkin nezaobilazna stanica. 


Čestitamo

Published on 11:06, 08/30,2017

Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.rs i možete početi sa blogovanjem.